Klaas Kroezen
7 december 2010

AMSTERDAM – Respondenten die zich online oriënteren naar een zorgverzekeraar, keren zich vaker tot een vergelijkingssite. Dat blijkt uit het vierde onderzoek van WUA! naar de branche. De vorige metingen werden allemaal overtuigend gewonnen door Agis. Ditmaal staan er twee vergelijkingssites bovenaan de ranglijst. Independer.nl scoort het hoogst, gevolgd door Verzekeringssite.nl. De respondenten gaven in totaal 167 beoordelingen over 45 verschillende websites.

Geïnteresseerd in het onderzoek?

Bent u benieuwd naar de online conversies van alle partijen in de ranglijst en geïnteresseerd in meer resultaten van dit onderzoek? Vraag dan geheel vrijblijvend, gratis meer resultaten aan via het onderstaande formulier.
Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

captcha


Vraag gratis meer resultaten aan!
Sluiten

Organisatie Web Performance Score november 2010 Web Performance Score mei 2010
1. Independer.nl 6,4 4,9 ( 7 )
2. Verzekeringssite.nl 5,7      –
3. CZ.nl 5,7 5,5 ( 6 )
4. ZorgKiezer.nl 5,5      –
5. Agisweb.nl 5,4 7,6 ( 1 )
6. DeFriesland.nl 5,1 4,0 (14)
7. FBTO.nl 5,0 4,7 (10)
8. ZilverenKruis.nl 5,0 5,9 ( 3 )
9. AnderZorg.nl 4,9 5,5 ( 4 )
10. Menzis.nl 4,9 6,2 ( 2 )
11. ZEKUR.nl 4,8      –
12. VGZ.nl 4,8 4,7 ( 9 )
13. Unive.nl 4,7 4,9 ( 8 )
14. OHRA.nl 4,5 5,5 ( 5 )
15. KiesBeter.nl 4,5      –
16. Consumentenbond.nl 4,5      –

De onderzoeksresultaten

Independer.nl werd zes maanden eerder nog door 7,5% van de respondenten bezocht. Nu keert 42,5% zich tot de website voor advies. Independer.nl staat daarmee eerste wat Vindbaarheid betreft. De website scoort op alle thema’s hoger dan een zeven. 7,5% van de respondenten kiest een zorgverzekering via Independer.nl. De website lijkt de vruchten te plukken van de vernieuwde website en de reclamecampagne daarvoor. Independer.nl won in oktober ook al het WUA! onderzoek naar autoverzekeringen.

Verzekeringssite.nl staat qua Vindbaarheid op de tweede plaats. 27,5% van de respondenten weet de website te vinden. Bij de vorige meting was dit nog 2,5%. Op de verschillende thema’s wordt gemiddeld een zeven gescoord. 10% van de respondenten wijst Verzekeringssite.nl aan als favoriet.

CZ stijgt van de zesde naar de derde plaats. Het is de hoogst genoteerde directe aanbieder. De website scoort vooral goed op Web Performance Scan en Informatiewaarde. Ook CZ weet 10% van de respondenten te overtuigen.

Web Performance Scan

WUA! nodigde veertig respondenten uit, tussen de 20 en 48 jaar oud. Alle respondenten zijn ervaren met het online oriënteren naar producten en diensten. WUA! gaf ze de opdracht op zoek te gaan naar een zorgverzekering. Verder waren ze vrij om persoonlijke criteria vast te stellen. Over de gevonden websites vulden ze uitgebreide vragenlijsten in. De respondenten kozen aan het eind van de twee uur durende oriëntatie een favoriete aanbieder. Daarna voerde een deel van de respondenten een groepsdiscussie voor aanvullend kwalitatief inzicht.

Over WUA!

WUA! is marktleider in Nederland op het gebied van online concurrentieanalyse en sinds 2009 dochterorganisatie van Effectory. Met de Web Performance Scan heeft WUA! een uniek product op de markt gezet, dat regulier usability onderzoek overstijgt. De combinatie van kwalitatief en kwantitatief online onderzoek helpt organisaties met het inzichtelijk en meetbaar maken van hun prestaties op het internet. Met de resultaten kunnen deze organisaties hun website verbeteren en de conversie verhogen. Door het gebruikersonderzoek periodiek uit te voeren, meet WUA! precies of gedane investeringen in de online strategie effect hebben op de prestaties van websites.

 

 

Klaas Kroezen

Is oprichter en CEO van WUA! Hij is naast verbinder en inspirator iedere dag bezig met key accounts en de markten banken en verzekeringen.

Bekijk alles

Lees ook:

  • Verzekerden kunnen tot het eind van het jaar de tijd om hun huidige zorgpolis op te zeggen. Nu alle zorgverzekeraars de premies voor 2015 bekend [...]

  • In onderstaande video vertelt Rob over wat hem is opgevallen tijdens de gesprekken met de respondenten. Rob is professioneel discussieleider en heeft voor WUA! de vier groepsdiscussies van het cookieonderzoek begeleid.

  • Vrijdag 27 juni vanaf 16.00 uur is de openingsborrel van het WUA! Usability Lab aan de Herengracht 252 in Amsterdam. Ervaar zelf hoe Usability onderzoek bij WUA! in zijn werk gaat en ontmoet onze experts. Maak kennis met hèt Usability Lab van Nederland. Kom jij ook? Laat het ons even weten.